Komponenterna I fysisk aktivitet
19139
post-template-default,single,single-post,postid-19139,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Komponenterna I fysisk aktivitet

Komponenterna I fysisk aktivitet

Eftersom cancerbehandling ofta stör organiserad och oorganiserad fysisk aktivitet verkar det som om fysisk aktivitet och motorisk kondition både under och efter behandlingen ökar det fysiska och psykiska välbefinnandet hos pediatriska patienter. Därför är det viktigt att rekommendera integrering av träning hos pediatriska patienter under behandlingen, med en åtföljande fördel av att minska stillasittande tid (4).

Graden av träning beror på cancerns ålder, typ och stadium, typen av behandling och begränsningarna på grund av själva sjukdomen och behandlingens komplikationer. För barn som är extremt mottagliga (på grund av osteopeni, nedsatt immunförsvar, försämrad kardiorespiratorisk status) görs förstås justeringar av rekommendationerna (förkortning i tid, minskning av varaktighet och frekvens samt minskning av belastning) (4).

Frekvensen, intensiteten, tiden och typen (FIIT) av träning som gäller för friska barn kanske inte tillämpas identiskt, men hittills undersökningar tyder på en kombination av hemma (2 dagar i veckan) och slutenvård eller sjukhusbaserad (1 dag i veckan) ) program i cirka 60 minuter. Naturligtvis, i denna ansträngning måste föräldrar eller vårdgivare till barnen vara mycket väl informerade om övningarna för att kunna uppmuntra barns deltagande (4).

Därför rekommenderas vid pågående behandling att träningen är konservativ och övervakas av en specialist. Medicinsk tillstånd för deltagande i strukturerad verksamhet är avgörande. I den inledande fasen av föreskriven träning är övergången från stillasittande beteende till valfri rörelse det primära målet. Denna övning kan innefatta övervakad gång, styrketräning med sjukgymnastik eller rehabiliteringsövningar efter operation. Träningens varaktighet bör ökas innan träningens intensitet ökas, och när minst 30 minuters kontinuerlig aktivitet vid låg intensitet är möjlig kan intensiteten på träningen ökas (4).

Innan du börjar med någon form av träning bör barnet vara tillräckligt hydrerat och utfodrat för att undvika all möjlighet till träning i ett hypoglykemiskt tillstånd. Vidare bör träning undvikas om hematologiska, muskuloskeletala, gastrointestinala, kardiorespiratoriska och neurologiska tillstånd inte är uppfyllda (4).