Σαρκοπενία & παιδικός καρκίνος
16722
post-template-default,single,single-post,postid-16722,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Σαρκοπενία & παιδικός καρκίνος

Σαρκοπενία & παιδικός καρκίνος

Η διατήρηση επαρκούς σκελετικής μάζας τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλύτερης κατάστασης υγείας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο όρος σαρκοπενία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από μειωμένη μυϊκή μάζα, δύναμη και σωματική απόδοση. Το 1964 πρώτη φορά συζητήθηκε ο φαινότυπος στα παιδιά που παρουσίαζε μειωμένη μυϊκή μάζα. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά η μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη συμβάλλουν αρνητικά στην υγεία (5).

Τα παιδιά με χρόνιες ασθένειες επίσης παρουσιάζουν αλλαγές στην μυϊκή μάζα και δύναμη, με το βαθμό της μυϊκής απώλειας να μπορεί να επηρεάσει τόσο τη βαρύτητα της ασθένειας, όσο και την θεραπεία. Μελέτες σε παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, έναν πολύ κοινό τύπο παιδικού καρκίνου, αποκαλύπτουν σημαντική μείωση της άλιπης μυϊκής μάζας μετά από τη θεραπεία. Οι υψηλές δόσεις στεροειδών κατά τη διάρκεια της επαγωγικής θεραπείας προκαλούν ατροφία των μυοϊνών λόγω της υποβάθμισης της βαριάς αλυσίδας μυοσίνης και της μείωσης της σύνθεσης μυοσίνης. Τα ελλείμματα στη μυϊκή μάζα φαίνεται να επιμένουν και μετά τη θεραπεία. Για παράδειγμα, μια μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη για έδειξε ότι το 50% των ατόμων ηλικίας <18 ετών είχαν χαμηλή μυϊκή μάζα ακόμη και μετά από δέκα χρόνια διάγνωσης (5).